Káva v prírode: Ako si vychutnať dokonalú šálku pod holým nebom – II.
				
Roman Pospíchal				
				
					
						
						
							
							5 minut čtení
						
				
			
V minulom diele sme si ukázali, ako si dobrodenie čerstvo pripravenej kávy užiť na cestách, pod holým nebom. A tiež akú kávu zvoliť, ako filtrovať či presovať. V tomto článku sa bližšie pozrieme na mlynčeky na kávu, moka kanvičky, french pressá aeropress. Nech vám chutí!
Z OBSAHU:
▲ ▲ ▲ Káva v prírode: Ako si vychutnať dokonalú šálku pod holým nebom – I. diel ▲ ▲ ▲
MLYNČEKY NA KÁVU
Samozrejme je pohodlnejšie vziať si na svoje výlety mletú kávu z domu, prečo nie. Pokiaľ ale idete na dlhšiu cestu, môžete popremýšľať, či nebude lepšie vziať kávu zrnkovú a nebáť sa zvetrania mletej kávy. Mletie kávy môže byť však pekná veda. Najmä trafiť tú správnu hrubosť pre požadovanú extrakciu. Všeobecne platí, že lepšie sú mlynčeky s mlecími kameňmi ako nožmi.
 
AKÚ HRUBOSŤ KÁVY ZVOLIŤ?
| extra hrubá | kúsky väčšie ako 1 mm | príprava za studena | 
| veľmi hrubá | ako kryštálový cukor | zalievaná káva, french press | 
| hrubá | ako práškový cukor | filtrovaná káva | 
| stredná | ako hrubá múka | moka kanvička, aeropress | 
| jemná | ako polohrubá múka | espresso, aeropres | 
► GSI JavaGrind – neveľký spoločník na cesty za dobrodružstvom so zrnkovou kávou. Mlynček pojme až 25 g zrniek, samozrejme si môžete nastaviť hrubosť ich mletia. Tento mlynček je vyrobený z titánu (je BPA free) a kamene sú keramické. Šikovnou vychytávkou je aj podarená sklopná rukoväť, ktorej prenastavenie môžete byť zo začiatku hlavolam.
► Cafflano Klassic – tohto všeumelca sme si popísali v prvom diele, ale zaradenie medzi mlynčeky nemôžem zabudnúť. Mlecie kamene sú keramické.
 
► Wacaco Exagrind – mlynček na kávu s hliníkovým telom, sklopnou rukoväťou s pohodlným madlom a silikónovým rukávom pre istejší úchop. Samozrejmosťou je nastaviteľná hrubosť mletia. Mlynček pojme až 20 g zrnkovej kávy. Mletie prebieha oceľovými čeľusťami.
| ♥ Tip: Kam s kávovou usadeninou? Ak sa vyhýbate príprave instantnej kávy, tak sa nevyhnete otázke „Kam s ňou?“ Myslené s kávovou usadeninou. Odpoveď je jednoduchá. Nebojte sa usadeninu jednoducho zahrabať do zeme, pokiaľ toto počínanie nie je lokálne zakázané. Ak áno, vrecko na odpad to istí. | 
Moka
► GSI Mini-espresso Set – toto je ozajstná krásavica. Ale narovinu hovorím, espresso, ako si ho ja predstavujem, od nej nečakajte. Je to v podstate veľmi pekne spracovaná, nerezová moka kanvička dodávaná v pevnom transportnom obale, ktorý vám síce v batohu nejaké miesto zaberie, ale zato uchová kávovar nedotknutý. Mini-espresso set sa dodáva v dvoch veľkostiach, a to Mini-Espresso Set 1 Cup a Mini-Espresso Set 4 Cup. Tá menšia má objem hrnčeka 70 ml a väčšia má necelé 3 dcl. Ale úplne nečakajte, že z nej dostanete 4 hrnčeky.
 
Príprava je jednoduchá, do spodnej nádoby nalejete studenú vodu až po ventil. Filter naplníte kávou mletou na strednú hrubosť, naskrutkujete vršok a dáte na varič. Samozrejme nezabudnite umiestniť hrnček pod trysku.
French press
► Jetboil (Grande) Coffee Press – pokiaľ vlastníte Jetboil a máte rady kávu z french pressu, tak máte vyhrané. Coffee Press je vlastne sitko, ktoré presne sadne na šírku Jetboilu (sú dve veľkosti sitiek podľa šírky nádoby - Jetboil Coffee Press a Jetboil Grande Coffee Press). Do horúcej vody nasypete hrubo mletú kávu, premiešate, necháte 3-4 minútky odstáť a potom Coffee Pressom pretiahnutým cez viečko Jetboilu obsah prefiltrujete. Potom je vhodné už kávu preliať do šálok, aby nedochádzalo k extrakcii dlhšej, než je žiaduce.
 
| ♥ Tip: Viete, čo je COLD BREW? Vezmite hrubo mletú kávu, mala by byť ešte hrubšia ako na „turka“ a zalejte studenou vodou. A čakajte a čakajte a čakajte. Aspoň 12 hodín, pri extrakcii v chladničke až 24 hodín. Potom kávu prefiltrujte a hotovo. Výsledná chuť vás prekvapí. Okrem toho, že bude káva studená, v nej nebude cítiť toľko horkosti ani kyslosti. Naopak, tento spôsob prípravy nechá vyniknúť ovocné a jemné tóny. | 
► Hydro Flask French Press - to už je záležitosť, ktorú si pribalíte napríklad do karavanu, kempu alebo keď hostíte väčšiu skupinku doma. Hydro flask prichádza s poriadnou kanvicou s objemom takmer 1 liter. A ako je to u tejto americkej značky zvykom, je to na spôsob termosky. Dvojstenná vákuová konštrukcia udrží počas extrakcie kávu horúcu. Rovnakú konštrukciu majú aj rôzne termohrnčeky od tejto značky, ktoré vám kanvicu krásne doplnia. Tento french press má samozrejme nerezové sitko na pretlačenie kávy. Zospodu má kanvica protišmykový silikónový návlek ak tomu pohodlné madlo pre istý úchop.
 
► GSI Commuter Java Press – Dômyselný a praktický parťák pre fanúšikov french pressu. Je to vlastne taký termohrnček. Telo z BPA-free plastu, obalené izolačnou tkaninou a pogumovanou spodnou časťou. Mletú kávu nasypte dovnútra a dvakrát zalejte horúcou vodou a nechajte chvíľu odstáť. Potom prichádza na rad vnútorný valec so sitkom. Ten natlačte do nádoby a máte hotovo. Káva je teraz vo vnútornom valci a môžete svoj java press uzavrieť skrutkovacím uzáverom s vyklápacím náustkom. Vyberať môžete z rôznych farebných prevedení vonkajšieho návleku.
 
Aeropress
► Cafflano Kompact – spôsob prípravy by sa dal nazvať ako aeropress. Kompact sa dodáva v úhľadnom skladnom puzdre na zips. Je to vlastne taký stlačiteľný plastový valec so silikónovou harmonikou vo vnútri. Dovnútra nasypete mletú kávu – podľa dĺžky lúhovania volíte jemnú až stredne hrubú – a zalejete horúcou vodou. Nezabudnite naskrutkovať jemný nerezový filter. Teraz, kým je Kompact stále „hore nohami“, ho priklopíte šálkou a až teraz oboje preklopíte. Kompact zhora stlačíte a káva sa vám behom chvíľky pretlačí do hrnčeka.
 
Čo povedať na záver? Čo človek, to chuť a špecifické nároky. Niekedy pred výletom tuším lenivosť a pribalím si jednoducho pár lyžičiek instantnej kávy, inokedy napríklad idem s partiou kávičkárov a rád pre nich čerstvo nameliem zrno a prefiltrujem ranný nakopávak alebo „natlačím“ espresso. Ako už teraz vieme, možností je naozaj veľa. A aj vy sa teraz môžete rozhodnúť, akú zvolíte prípravu kávy na spríjemnenie svojich chvíľ odpočinku.
 
Foto: autor a Ondřej Železník
 
	 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
								
								
							 
					 
			 
			
		 
			