Káva v prírode: Ako si vychutnať dokonalú šálku pod holým nebom – I.
Roman Pospíchal
7 minut čtení
Predstavte si, že sa prebúdzate uprostred lesa, obklopení zvukmi prírody, a prvá vec, ktorú ucítite, je vôňa čerstvo uvarenej kávy. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si pripraviť lahodnú kávu aj v tých najodľahlejších kútoch sveta. Od výberu správneho vybavenia až po tipy na najlepšie metódy prípravy – zistíte, že káva v outdoore môže byť rovnako skvelá ako tá doma.
Z OBSAHU:
Nedávno som bol na folkovom festivale pod holým nebom. Ako to už býva, okrem hudby tam bolo množstvo stánkov ponúkajúcich okrem iného aj kvalitnú kávu. Neodolal som a šiel si užiť dobrú muziku so šálkou lahodného predĺženého espressa v papierovom poháriku v ruke. Hovorím si: Káva, modré nebo nad hlavou, chvíľka pokoja od detí – pohoda. Áno, to by mohlo byť dobré intro pre tento článok o káve v outdoore...
Druhy kávy
Vedeli ste, že káva je hneď po rope najpredávanejšou komoditou na svete? Je všeobecne známe, že dva najpoužívanejšie druhy kávy sú arabika a robusta. Arabika sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach (1000-1800 m nm). Podiel arabiky na svetovej produkcii kávy je asi 70 %. Chuť arabiky je bohatšia, dajú sa v nej objaviť tóny čokoládové, ovocné alebo dokonca kvetinové. Robusta sa pestuje v nadmorských výškach do 900 metrov a potrebuje vyššiu teplotu. Chuťovo je skôr horká, zemitá. Má až 3x viac kofeínu ako arabika.
Dnes je taký trend, že sa skôr podáva čistá arabika, ale zaujímavé sú aj kombinácie oboch druhov, avšak s vyšším zastúpením arabiky. Každý si časom nájde to svoje alebo si môžete sami začať miešať zmesi zŕn, možností je teraz neúrekom.
Výslednú chuť nápoja neovplyvňuje len druh kávy, ale aj úroveň praženia. Svetlo pražená káva býva ovocnejšia a tiež kyslejšia. Čím je zrno tmavšie, tieto chuťové prvky stráca a získava na horkosti. Akú kávu si so sebou teda do batohu pribaliť? A otázka neplatí len pre kávu a zrno ako také, ale hlavne pre pomôcky a prístroje, ktoré vám s prípravou lahodnej šálky pomôžu.
Než sa pustíme do tých sofistikovanejších spôsobov prípravy, nesmieme zabudnúť na to základné. Napríklad instantná káva. Je to pre cestovateľov geniálna záležitosť. Môžete si odmerať presný počet porcií, uschovať do vhodného obalu a ten sa vám dozaista vojde do každého batoha. Maškrtnejší jedinci siahnu po vrecúškach 2 v 1 alebo 3 v 1. Ale nemyslím si, že typický konzument týchto káv číta tieto riadky. S klasickou zalievanou kávou je to asi podobné.
Pre jednoduchšiu orientáciu si zoradíme produkty podľa spôsobu prípravy kávy.
Vopred pripravené porcie kávy na filtri
Pre začiatok spomeniem dvoch výrobcov, ktorí ponúkajú rôzne druhy mletej kávy, konkrétne arabiky, s filtrom: dánsky The Brew Company, predtým Grower's cup, a český Drip it.
The Brew Company – KVALITNÁ KÁVA V smart Vrecúšku
Vysoko kvalitné kávové zrná od osvedčených pestovateľov, ktoré sa následne ručne pražia po malých dávkach v remeselnej mikropražiarni v dánskom Middelfarte. To je základ šikovného vrecka zvaného Coffeebrewer. Ten neslúži len ako skladovací a transportný obal, ale aj ako filter a kanvička, ktorá po zaliatí sama stojí. Vrecko obsahuje 20-22 g kávy a integrovaný filter. Stačí naliať asi 300 ml horúcej vody (rysky na vrecku vám napovedia) a necháte lúhovať podľa vašich preferencií 4-8 minút.
Výsledkom sú dve menšie šálky výbornej kávy pripomínajúce kávu z french pressu. Čo s prázdnym vreckom? Po umytí môžete vrecko znovu naplniť, odporúčam hrubo mletú kávu, a opätovne použiť, prípadne sa dá prázdne vrecko zrecyklovať rovnako ako nápojový kartón. Ale pozor, The Brew Company v rovnakých vreckách dodáva aj čaje.
- Costa Rica – 100% arabika, má krásne orieškovú a karamelovú chuť. Krémové telo je doplnené rafinovanou kyslosťou pomarančového ovocia a jemnou sladkosťou čerešní.
- Brazil – 100% arabika, z oblasti Minas Gerais, mikroregión Mantiqueira. Káva je silná a v jednej šálke sa mieša kyslosť a sladkosť dokonalej kávy. Nájdete v nej podtóny horkej čokolády, bohatých lieskových orieškov a moruše.
- Columbia – 100% arabika, má chuť citrusov a mandlí. Jedná sa o lahodný nápoj s plným telom, jemnou kyslosťou a zreteľnou sviežosťou kôstkových plodov.
- Guatemala – 100% arabika, má chuť sladkého karamelu, horkej čokolády s nádychom vanilky a mandlí.
- Honduras – 100% arabika, má ľahké, živé a ovocné nuansy, ktoré sú v dokonalej rovnováhe s príjemnou chuťou sladkej čokolády.
Drip It – KVALITNÁ KÁVA DO HRNČEKA
Česká firma, praženie zrniek obstaráva v Fair & bio z Kostelca nad Labem. Po upražení zrnká pomelú a okamžite plnia do filtrov a hneď potom sa už filter balí do vrecka. Ten obsahuje dusík, aby si káva udržala svoju kvalitu až do chvíle, keď si ju rozhodnete vychutnať. Filtre Drip It obsahujú 10 gramov výberovej kávy. Po vybratí filtra z obalu odtrhnete vršok a prichytíte ho na hrnčeku. Potom už len kávu zalejete horúcou vodou a máte hotovo. Patrí sa dodať, že obaly sú recyklovateľné, filter nie.
Vyberať opäť môžete z niekoľkých chutí:
- Colombia Supremo – 100% arabika, zo začiatku dominantná horkosť chladnutím šálky prechádza do kyslosti. Môže svojou chuťou pripomínať slivku v horkej čokoláde, oriešok. Silnejšia káva.
- Colombia Sierra Nevada - 100% arabika, horkokyslý nádych pripomínajúci tmavú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Ten po chvíli ustúpi a v jej chuti sa rozvinú sladké tóny karamelu a jablka. Táto káva má vyššiu aciditu.
- Nicaragua Jinotega – 100% arabika, chuťovo veľmi pestrá, spočiatku horká, následne jemne sladká striedaná miernou kyslosťou. Stredne silná káva.
- Nicaragua Prodecoop – 100% arabika, ľahká horkosť po chvíli ustupuje a nahrádzajú ju príjemne sladké tóny kandizovaného ovocia, mandlí a medu.
- Honduras Las Capucas – 100% dominujúca sladkosť pripomínajúca karamel s praženými orieškami, nízka acidita.
- Brazil Minas Gerais – 100% arabika, spočiatku výrazná horkosť, neskôr striedaná orieškovým nádychom. Silnejšia káva.
Kávové filtre
Filtrovaná káva je taká nenáročná klasika. Nižšie uvádzam pár filtrov, ku niektorým budete potrebovať papierové filtre, niektoré vám poslúžia tak, ako sú. Všetky majú spoločnú príjemnú vlastnosť: ľahké čistenie. Ešte doplním, že papierové filtre je vhodné vopred spariť, prepláchnuť a vodu potom vyliať. Zbavíte sa tak papierovej chuti filtra. Do filtrov používajte mletú kávu strednej hrubosti.
► Wacaco Cuppamoka – termohrnček s vyberateľným držiakom papierového filtra a viečkom. 10 ks filtrov dostanete s hrnčekom, pojmú asi 20 gramov mletej kávy. Cuppamoka má aj viečko s náustkom, takže sa nemusíte báť napríklad ani použitia v aute.
► GSI Collapsible Javadrip – pomerne veľký silikónový skladací filter (14 cm v priemere), ktorý ľahko posadíte na hrnček a za použitia papierového filtra veľ. 4 si pripravíte kávu podľa vášho gusta. Tvar prevráteného kužeľa so širokou základňou a dierkou na odtok kávy uprostred. Dodáva sa s praktickým krycím viečkom.
► GSI Ultralight Java Drip – toto je vyložene záležitosť pre gramarov. Váha 11 gramov a ultimátna skladnosť – vraj sa zmestí do priehlbiny v dne kartuše. Ide o filter z nylonovej tkaniny s tromi plastovými nožičkami, ktoré sa upevnia na okraj šálky. Kávu lejete priamo, netreba papierový filter. Po použití ho len prepláchnete a necháte uschnúť.
► Sea to Summit Frontier UL Collapsible Pour Over – zložitý názov, použitie však ľahké. Krásne skladný nerezový filter v transportnom vrecku, ktoré zároveň poslúži ako stojan filtra na vrchu hrnčeka. Pojme až 30 gramov mletej kávy a nepotrebujete žiadne papierové filtre.
► Cafflano Klassic – môj najobľúbenejší Cafflano produkt. Zďaleka to nie je len filter, výrobca o ňom hovorí, že je to všetko v jednom. Tak schválne:
- Mlynček s keramickými kameňmi s nastaviteľnou hrubosťou mletia a skladacou rukoväťou
- Jemný a ľahko čistiteľný nerezový filter
- Kanvička s objemom 270 ml s patentovaným výtokom, pomocou ktorého môžete pomaly preliať kávu vo filtri
- Hrnček, do ktorého vám káva vyteká z filtra. Ten v hrnčeku navyše bezpečne sedí
- Viečko na zakrytie hrnčeka alebo kanvičky
- Všetko dohromady je to vlastne dokonalý transportný obal
Klassic si beriem na svoje cesty najčastejšie, najmä keď viem, že budem robiť kávu pre viac ľudí. Namlieť môžete až 30 gramov naraz. Doplním, že po vypláchnutí je vhodné mokré časti nechať uschnúť alebo utrieť dosucha, aby sa po zložení vlhkosť nedostala do mlynčeka.
ĎALŠIE FILTRE
Sitko Hydro Flask TEA INFUSER je podľa názvu primárne určené na prípravu čaju. Technicky ale ide o jemný nerezový filter, pomocou ktorého si môžete pripraviť aj výluh z lesných bylín alebo kávu. Pokiaľ je káva pomletá viac nahrubo – jemná by predsa len mohla zaniesť miniatúrne otvory – pripravíte pomocou Infusera aj dobrú kávu. Sitko skvele ladí a funguje s nerezovými hrnčekmi Hydro Flask, , ale použiť sa dá aj do všetkých ostatných viac alebo menej štandardných rozmerov.
Úplne rovnakým spôsobom by mohlo na cestách zafungovať aj sitko Contigo WEST LOOP TEA INFUSER. Je tiež nerezové, tiež má kalíšok na odloženie, ale pozor, toto sitko už je určené pre úplne konkrétny model značky Contigo. Inde by obsluha nemusela byť taká jednoduchá a účinná.
Outdoorové Presovače
Verím, že espresso má rád snáď každý. Ale vieme, že na jeho prípravu je potrebná pomerne drahá mašinka, ktorá urobí správny tlak a správnu teplotu pre ideálnu extrakciu. Teraz už si ale môžete pressíčko dopriať v podstate kdekoľvek. Len bude potrebné vyvinúť nejaké to úsilie.
► Cafflano Kompresso – taký ultra ľahký pressovač. Skladá sa z jemného nerezového filtra, tubusu a klobúčika na pretlačenie vody. Súčasťou je však aj odmerka kávy a nádoba na hotovú kávu. Je len na vás, či túto nádobku použijete, alebo či budete vašu kávu pressovať rovno do šálky. Pomocou odmerky naberiete mletú kávu priamo do filtra. Spodnou stranou odmerky kávu utlačíte vo filtri. Doteraz je to rovnaké ako pri pákovom kávovare, však? Teraz na filter naskrutkujete plastový tubus a zalejete horúcou vodou. Nasadíte klobúčik na tubus a začnete pretláčať do zvolenej nádoby. Výrobca uvádza, že prístroj vytvorí tlak až 9 barov. Tlak, ktorý Kompresso vytvorí, ovplyvníte aj vy. Podľa toho, akú jemnú kávu a koľko ju použite a tiež ako veľmi ju utlačíte. Pri správnej konštelácii sa na vás zo šálky bude usmievať krásne espresso s jemnou penou.
► Wacaco - Nanopresso, prípadne Minipresso – to sú ručné kávovary, u ktorých absenciu elektrickej energie vynahradzujete trpezlivým stláčaním integrovanej pumpičky. Oba prístroje fungujú rovnako. Do zásobníka nasypete odmerkou mletú kávu a utlačte. Použite skôr strednú hrubosť mletia, príliš jemná káva by mohla prístroj upchať. Zásobník s mletou kávou posadíte na telo presovača a schováte ho pod skrutkovacím filtrom. Z druhej strany je nádoba na horúcu vodu, ktorú naplníte a taktiež naskrutkujete na presovač. A teraz už môže prísť tá túžobne očakávaná chvíľa, kedy oslobodíte pumpičku, otočíte prístroj filtrom nad šálku a začnete pumpovať. Chvíľku sa nič nedeje, stláčanie ide ťažko, ale po chvíli už vyteká vaše espresso.
Rozdiel medzi prístrojmi je v tom, že Minipresso pracuje s tlakom 9 barov a Nanopresso s tlakom 18 barov a môžete si ho zaobstarať s praktickým zipsovým puzdrom. Ešte doplním, že do Nanopressa je možné dať kapsule Dolce Gusto alebo Nespresso, pokiaľ teda zaobstaráte správny adaptér. Niekoho možno láka predstava popíjania „latéčka“ z kapsule na vrchole práve zdolaného kopca.
► Cafflano Minipresso GR2 – teraz novinka, ktorá sa určite čoskoro rozšíri na našom trhu. Inovované Mini/Nanopresso bude zmenšené, s možnosťou nastavenia veľkosti zásobníka kávy a s tlakom 18 barov.
▼ ▼ ▼ Káva v prírode: Ako si vychutnať dokonalú šálku pod holým nebom – II. diel ▼ ▼ ▼
Tak, teraz už viete, akú kávu a ako si pripraviť. V budúcom diele si ukážeme, ako si kávu v prírode môžeme aj namlieť. A pozrieme sa tiež na french press a aeropress, zamyslíme sa aj nad cold brew.
Tak hor sa, pozdvihnime šálky! A potom hor sa do hôr!
Foto: autor a Ondřej Železník
Použité vybavenie
ULTRALIGHT JAVA DRIP
GSI
Ultralehká varianta překapávače na kávu nebo čaj. Díky hmotnosti pouhých 11 g ho bez výčitek můžete zabalit i do batohu na vícedenní trek a vychutnat si tak váš oblíbený nápoj kdekoliv.
14,90 € Prejsť na detail
Frontier UL Collapsible Pour Over
Sea to Summit
- Bone White
Skladací mini prekvapkávač na filtrovanú kávu. Vyrobený z potravinárskeho silikón a nerezového, vysoko jemného sitka. Vhodný na jednu porciu sypanej kávy, veľkostne pasuje na väčšinu hrnčekov.
39,90 € 33,90 € s kódom OUTDOOR15 Pre získanie ceny s kódom zadajte uvedený kód v košíku, v prípade nákupu v predajni ho oznámte obsluhe na pokladni. Cenu s kódom nie je možné kombinovať s výhodami v rámci špecializovaných vernostných programov (HUDY Rescue, HUDY Army, HUDY Corpo atď.). Prejsť na detail