Tri rany do ešusu – 3 nové recepty na outdoorové mňamky
Zbyněk Beran
3 minuty čtení
Voľne nadväzujeme na prastarú súťaž Šesť rán do klobúka. Veríme, že Tri rany do ešusu budú sláviť ešte väčšie úspechy a budú sa tešiť rovnako nemalej obľube. Tu je totiž každá rana víťazná, každá kilokalória si nachádza svoj najlepší cieľ a skôr či neskôr čaruje úsmev na tvári predtým hladného výletníka či výletníčky.
BRAVČOVÉ REZANCE SO ZELENINOU A RYŽOU (2 – 3 PORCIE)
Suroviny
- 500 g bravčového stehna bez kosti
- 1 ks červenej papriky
- 2 ks paradajky (ja som dostal od kamarátky veľké oranžové paradajky)
- 1 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku sušené bylinky (tymián, rozmarín alebo oregano), petržlenová vňať soľ, korenie
- 1 lyžička oleja alebo ghí
- ryža alebo zemiaky podľa chuti; na porciu cca 80 g suchej ryže / 250 g zemiakov
Postup
- Mäso nakrájaj na rezance, osoľ, okoreň a pridaj štipku byliniek.
- Na panvici rozpáľ olej, sprudka opeč mäso, aby sa zatiahlo.
- Pridaj nakrájanú cibuľu a krátko orestuj.
- Pridaj na prúžky nakrájanú mrkvu, papriku a na plátky nakrájaný cesnak. Restuj pár minút.
- Vmiešaj na kúsky nakrájané paradajky, prikry a dus 15 minút do mäkka (podlej trochou vody, ak sa odparí).
- Pridaj uvarenú ryžu alebo zemiaky, všetko prehrej.
- Dochuť podľa chuti, bylinky, trochu kari, alebo pridaj koriander, ako kto má rád.
|
TIP: Pokiaľ potrebuješ doplniť rýchlo energiu, napríklad po náročnej outdoorovej aktivite, zvoľ ryžu. Pokiaľ chceš jedlo, ktoré zasýti a nebudeš mať čoskoro zase hlad, daj si zemiaky. Všetci to poznáme, ryža je dobrá, ale ako hovoríme my chlapi – je hladná. |
Švarcvaldská šunka so zemiakmi, cibuľkou a vajcom (známa tiež ako Tirolské Gröstle)
Suroviny (na 1 porciU)
- 2 vajcia
- 1 – 2 varené zemiaky alebo vytiahnuté z popola pri ohni (alebo surové, nakrájané na tenké plátky)
- 1 – 2 cibule alebo jarná cibuľka (ja rád používam aj červenú alebo šalotku)
- soľ, korenie, olej
- Švarcvaldská šunka
- voliteľne mletá paprika, čili, korenie, bylinky…
Postup
- Nakrájaj zemiaky na kolieska, osminky.
- Nakrájaj cibuľu na prúžky, kolieska, klinčeky, alebo ako ti je po vôli.
- Na troche oleja osmaž cibuľku, pridaj zemiaky a orestuj.
- Tesne pred dopečením zemiakov s cibuľkou pridaj natrhanú Švarcvaldskú šunku.
- Pridaj vajce, osoľ, okoreň, prikry pokrievkou.
- Dochuť mletou paprikou, čili atď.
- Nechaj pár minút zatiahnuť a je hotové.
Chceš vIAc tipOV? |
| ► 3 outdoorové recepty na cesty |
| ► Čo si vziať na jedenie na trek a cestovanie: kompletný sprievodca |
| ► 8 zaručených tipov ako na varenie v prírode |
ZELENINOVÉ KARI SO ZEMIAKMI A CÍCEROM
Suroviny (na 1 porciU)
- 2 menšie zemiaky (alebo 1 väčší)
- 1/3 konzervy predvareného cíceru
- pár lyžíc kokosového mlieka
- karí korenie, soľ, korenie
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
Postup
- Nakrájaj zemiaky na malé kocky, daj variť do kastrólika s trochou vody a štipkou soli.
- Keď sú zemiaky skoro mäkké (cca 10 min), zlej vodu do hrnčeka pre prípadnú úpravu hustoty.
- (alternatíva: Dáme si zemiaky bokom a na kvapke oleja osmažíme cibuľu s neskorším pridaním cesnaku, potom vrátime zemiaky a pokračujeme podľa receptu.)
- Pridaj cícer a karí korenie, nechaj ľahko prevariť 2 – 3 min.
- Pridaj trochu kokosového mlieka a prevar ešte 3 – 5 minút.
- Dochuť, pridaj soľ, korenie, poprípade dolej zliatu vodu zo zemiakov a hotovo.
| S cibuľou a cesnakom máme aj ďalšie možnosti, ako je uvedené v recepte: |
| a) Bod 3. sa môže vynechať. |
| b) Vopred si to opražiť a dať všetko až na koniec, ako takú zaujímavú vložku. |
| c) Ďalšia možnosť je pridať to spoločne s karí a cícerom do bodu 4. |
Môže sa podávať s chlebom, ja si k tomu niekedy opečiem napríklad špekačku.
Dobrú chuť!